Túrótorta saját fejem után

Húsvét hétvégére készítettem egy túrótortát is. Bevallom őszintén kipróbáltam egy állítólag isteni túrókrémet, de se az állaga se az íze nekem nagyon nem jött be, így felbátorodva nekiálltam kutyulni, lesz, ami lesz alapon. Az eredmény egy könnyű piskótás, nagyon túrós ízű torta lett, talán egy icipicit szárazabb, mint amit én szeretek, de elégedett voltam. Nagyon sok mozzanat teljesen megegyezik a Gyümölcsös joghurtkrémes tortáéval, így ezeket itt nem fogom újra leírni.

Piskóta: 

Szokásos hideg könnyű piskóta 20 cm-es formában sütve 475 g tojásból.

4 lapra vágom a 7,5-8 cm magas kihűlt piskótát. 

Tipp: nem kötelező olyan sorrendben összerakni a tortát, ahogy a felvágáskor voltak a piskóta lapok. A lenti képen kevésbé látszik, de a teteje van alul a sült felével felfelé. Majd következik a két középső piskóta, majd az alja, aminek legszebb lett a vágási felülete. A sült felével lefele tettem. Tehát ha szép tortatetőt szeretnénk, akkor ne a ráncos legfelső réteget tegyük legfelülre amit ki kell “fugázni” hogy használható legyen, hanem a legszebb réteget. Az alsó rész általában szép, akár sült felével felfele is tehetjük, én itt azért így tettem, hogy a lyukacsokba jobban kapaszkodjon majd a krém.  Logikus ugye? Nem én találtam ki, de felnyerítettem, amikor valahol megláttam a módszert, hogy ez a spanyol viasz!.

Túrókrém:

Ha üde, frissítő ízt szeretnénk, akkor 2 citrom is mehet bele. Sok vanillin cukrot használtam bele, mert nem kis zacskós, hanem kilós kiszerelésbe veszem igen jó áron.

Elkészítés: 

A zselatint 1 evőkanál vízben vagy a citromlében tegyük félre duzzadni. A túrót krumplinyomóval törjük jól át, hogy minél pépesebb legyen.  A mascarponet a vanillin cukorral kevertessük, míg felolvad a cukor. Keverjük hozzá a túróhoz, adjuk hozzá a citrom héját is. Amikor szépen megduzzadt a zselatin, akkor olvasszuk meg. Adjuk hozzá a citrom levét is folyamatos keverés mellett és melegítsük pár percig. Apránként adjuk hozzá a tejfölt, hogy ne ugorjon és zselésedjen össze göbökké a zselatin. Verjük fel a habtejszínt. A zselatinos levet dolgozzuk egyenletesen a túrós krémbe, majd keverjük bele a felvert habtejszínt is. 

Közepesen teherbíró krém, inkább javasolnám, hogy tortagyűrűben rakjuk össze a tortát.

Nem készült a túrótortáról ilyen kép, így a joghurttortáét használtam.

A Gyümölcsös joghurtkrémes tortánál ismertetett módot használjuk itt is: tegyünk celofánt a tortagyűrűbe, mert ez a torta túl fog nyúlni jócskán a gyűrű magasságán. Amilyen vastag a piskóta, olyan vastag krémréteget tegyünk, így szép egyenletes lesz felvágáskor a torta. Ez a krém, ha jól dolgoztunk, nem lehet híg, nem szabad folynia, folyamatosan rakhatjuk a piskóta és krém rétegeket egymásra, nem kell várni. Ha még is híg, akkor hűtőbe téve várjunk vele fél-egy órát. Ha utána se jó, akkor még mascarponeval vagy expressz zselatin fixszel keverjük el, és gondoljuk végig, miben tértünk el a recepttől.  Mivel sűrűbb a krém, nehezebb a piskóta és celofán közötti részt egyenletesre kiönteni, viszont utólag 1-2 óra múlva a maradék krémmel tökéletesen javítható, mert nem lesz olyan rezgősen ruganyos mint a joghurtkrém.

A torta 1-2 óra alatt kellően stabil lesz, hogy a gyűrű levehető legyen róla, de ha nincs szükségünk a gyűrűre, akkor egy éjszakát is állhat rajta. A celofánt a burkolásig, díszítésig célszerű rajta hagyni. 

Gyümölcsös joghurtkrémes tortánál leírt Mascarpones tejszínhabos dekoráló krémmel burkoltam és dekoráltam, mert elég lett mindkét tortára. Két kéket kevertem ki, egy sötétetbbet és egy világosabbat, és a tortán kevertem össze őket, hogy egyenletlen mintázata legyen.

A dekorálást ostyával oldottam meg, és némi kör díszítéssel. Itt is megszenvedtem az ostyával, ugyanis a két kép között látszik, hogy a torta kék színe a második képnél jobban átüt az ostyán és a Star felirat mosottabb és kékebb.. Így jobban harmonizált a torta színe, de nem szándékos volt. Sajnos ezt is hajszárítóznom kellett. 

Tipp: aki szemfüles, észreveheti, hogy kilóg némi folpack a torta alól.  Ez saját felfedezés, pontosabban még máshol nem láttam.  Hogy ne csússzon el szállítás közben, a tortahordozó alját lespriccelem vízzel, egy a4 nagyságú folpack darabot  kissé meggyűrve hozzá tapasztok. A víz nagyon jól odafogja, és a redők, gyűrődések pedig kellően megtartják a kartonlapot az elcsúszástól. Ezzel a módszerrel kétszer akkora erőhatásnál mozdul csak el a torta. 

Címkék: , , ,

Jó kotyvasztást!

Sendy

Tovább a blogra »