Sendy konyhája - avagy mit kotyvasztok már megint

Tappancs szappan

Felkérést kaptam, hogy ajándékba készítsek nagyjából 100 db pici szappant. Téma: karácsony vagy állatok, és lehetőleg valami olyan illattal, aminek az emberek 99%-a örülne. 

A véleményem még mindig az, hogy a Melt and pour szappanalapok inkább szobrász, művészalkotási szappanok, de nekem még mindig a saját receptjeim szappanjai az igazi szappanok. Miért? Kipróbáltam a triplavajas alapot, de sikamlós, csúszós, kevésbé habzik, állandóan szökik a kezemből, és talán nem is tisztít úgy, olyan tusfürdős érzésem van. Az átlátszó szappanalap viszont ruganyosabb, mint egy keményre száradt gumicukor, viszont eszméletlen jókat lehet vele alkotni. Kellemesen habzik, tisztít, egészen megközelíti a jól elkészített házi szappant. Sajnos egy HP eljárásos házi szappanból sose lehet művészi kis alkotásokat, csinálni, így maradt az átlátszó massza.

Tanakodtunk egy sort, hogy milyen forma lenne jó, és lám-lám kedvenc webáruházamban új szilikonformákat találtam, köztük ezt a cuki tappancsmintásat: https://www.humanityaruhaz.hu/termek/szilikon_forma_tappancs_6_reszes.html

Oké, forma már van, de milyen illat? Hát így télen, karácsony közeledtével a narancs illat elég közkedvelt, így Édes narancs mellett döntöttünk. 

Az elképzelés az volt, hogy a tappancspárnákat átlátszatlan barnával, a tappancsot pedig áttetszős narancssárgás színnel öntöm ki. 

Igen ám, de ilyen kis mennyiségben gyorsan dermed a szappan, és hogyan öntöm ki precízen, csak a tappancs apró mélyedéseit… vakaróztam egy sort, majd a tortakészítő énem mélyéből egy varázsszó ugrott elő: habzsák. 

A barna részhez tippelt szappanmennyiséget megolvasztottam, kakaóval, kávéval, holt tengeri iszappal és barna pigmenttel színeztem, hogy ezt az igazi csoki színt ki tudjam hozni. A sütőt bekapcsoltam 90 fok környékére. A szappanmasszát habzsákba töltöttem, végét egy zacskózáró csipesszel elzártam, másik végére pedig egy kicsi lyukat vágtam. Óvatosan kellett önteni, mert ez bizony folyik, de nagyon, így vízszintesen tartottam a habzsákot és csak a legvégét mozgattam annyira, amennyi masszára volt szükségem.

Hamar rájöttem, hogy túl meleg, így vastag gumikesztyűt vettem fel hőszigetelésnek. Ahogy kiöntöttem a párnákat, a sütőbe beraktam a habzsákot, hogy ne szilárduljon a massza.

A párnák pár perc alatt hűtőben megszilárdultak. Kiszedtem őket külön tálba gyűjtve (látjátok a képen fent), és újra öntöttem a tappancsokat, míg kész nem lettem. Ha az átlátszó masszát is ráöntöttem volna, akkor sokkal tovább kellett volna folyamatosan melegen tartani a barnát, amit kerülni szerettem volna, így is macerás volt melegen tartani a közel egy órás művelet alatt.

Miután a párnácskák megvoltak, újra elhelyeztem őket a formában (ez elsőre tűnik macerásnak, igazából a 18 formát kb 2 perc alatt töltöttem fel a kiöntött párnákkal) és ráöntöttem az áttetszőt masszát. Narancssárga folyékony szappanszínezővel színeztem, édes narancs illatot kapott, mellette B5 és Aloe vera gélt tettem bele, hogy táplálóbb legyen. A nagy masszát már könnyű volt melegen tartani edényben a tűzhelyen, megszíneztem, de az extrákat nem raktam bele, ne sérüljenek a hőtől. Mindig annyit öntöttem ki belőle egy csőrős szájú műanyag edénybe amennyire szükségem volt, ekkor raktam bele a vitamint és aloe verát, elkevertem és már öntöttem is. 

Végeredmény:

Dermedés után a fényképezéshez önkéntes modellt is kaptam:

 

Jó kotyvasztást!
Sendy

Címkék:

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!