Kigondoltam egy zöld tortát, zöld krémmel és valami hozzá harmonizáló krémmel, csokival borítva. Zöld-barna akárcsak a természet. A kinézet most kivételesen jobban sikerült mint az íz, de azért leírom az egészet Nektek, hogy tudjátok mit hol rontottam el benne és Ti már ne kövessétek el. Hozzá tenném azért, párom szerint teljesen jó íze van. Igen csak én minden apró mellékízt atombombának élek meg.
Piskóta:
A Creme Brulee-ből maradt 4 tojásfehérjém. Habcsókot nagyon nem volt kedvem csinálni, viszont eszembe ötlött egy felírt recept, ami csak tojásfehérjéből készített fehér piskótát. Előkerestem, kiszámoltam 4 tojásfehérjére. Recept származását passzolom sajnos, googleval se találtam meg pont ezeket az arányokat, bár egy igen hasonlót találtam amerikai oldalon lehetetlen mértékegységekkel (pl: 1 1/2 stick butter). A tészta végeredményben nekem túl morzsálódott, túl nedves és tömött jellegű volt, nem lesz a kedvencem, de a végcélt megszolgálta.
Hozzávalók 2 db 16 cm-es laphoz.
- 75 g vaj (nem margarin)
- 110g porcukor
- 150 g liszt
- 10 ml sütőpor (2 tk)
- 130g habtejszín
- 4 tojásfehérje (M méretű tojáséból dolgoztam)
170 fokra állítsuk be a sütőt. A szobahőmérsékletű lágy vajat keverjük habosra a porcukorral. Keverjük össze a lisztet a sütőporral. Keverjük bele a lisztet a vajba, és adjunk hozzá ételfestéket és aromát, ha ízesíteni szeretnénk. Morzsálódós tésztát fogunk kapni. Öntsük bele a tejszínt, azzal is keverjük el. Sűrű, kezelhetetlen masszánk lesz. A tojásfehérjéket verjük fel, a hab stabilizálásához célszerű egy késhegynyi borkősavat adni. A felvert tojásfehérjét dolgozzuk bele a masszába. Tegyük formákba, simítsuk el és 15-20 percig süssük. Tűpróbáig süssük. Minden lapot 2 lapra tudtam vágni, így 4 lapom lett.
Készítettünk egy gyorsított videót is. Nem a fenti sorrendben végeztem a műveleteket, de most már a fentiek alapján csinálnám. A tészta állaga azért látszik rajta, hogy milyen volt vele dolgozni.
Érdekesség: már többször belefutottam hogy a Lidl 16 cm-es tortasütő formájában nem sikerült a recept. Eddig a tésztát okoltam, de most már a formát. A két lapot egyszerre sütöttem, egyszerre öntöttem a formákba. Egyiket a lidl formájába, másikat sima tortagyűrűbe. A tortagyűrűs sokkal magasabb, szebb, egyenletesebb, jobban átsült és végeredményben szélesebb piskóta lett mint a lidl formája, pedig mindkettő hajszálpontosan ugyanakkor belső méretű volt és azonos mennyiségű ugyanazon keverésből származó tészta került bele. A lidl formában sültnek meg is pirult a széle, ellenben középen az éppen talán átsült állapotú volt.
Krém:
A piskóta koránt sem lett olyan rossz, mint a krém. Van egy halom aromám és esszenciám, de őszintén nem nagyon használom őket habcsókon kívül, mert keresem, hogy mibe harmonizálnának. Arra gondoltam, hogy egy levendulás-citromos ízű krémet készítek. Addig, amíg a levendulát raktam bele, nem is volt baj, egészen pikáns, kellemes íze volt, de amikor a citrom esszenciát megkapta, akkor az addig munkám ment tönkre. Mind a citrom aromának mind az esszenciának van egy kesernyés műanyagos utóíze sajnos. Próbáltam ellensúlyozni némi valódi citrommal, részben sikerült is, de ekkor már nem lehetett érezni a levendulát. A citrom aromám és essszenciám sajnos valószínűleg kuka lesz ha lejárt a szavatossága, mert eddig minden próbálkozásnál elbukott. Nagyon háklis vagyok a citrom, narancs fehér héjának kesernyés ízére ami a bolti gyümölcslevekben is benne van. Inkább legközelebb citromsavat, vagy citromot fogok használni.
Hozzávalók a fenti tortára pont elegendő krémhez:
- 250 g mascarpone
- 250 ml habtejszín
- 1 tk expressz zselatin fix (de ez csak a citrom leve miatt kellett, mert nagyon felhígította)
- 1-2 ek porcukor (ízlés szerinti mennyiségű porcukor)
- színezékek, aromák
A jól ismert krémmel próbálkoztam: mascarponet addig keverjük porcukorral, míg el nem olvad benne. Színezzük meg és tegyük bele a kívánt ízesítést. Itt az elképzelés az volt, hogy két csapott teáskanál aroma elég lesz, ezért nem kell bele semmi nedvességmegkötő, ennyit elbír lazán a krém. Mivel az ízesítés borzalmas lett, ezért egy fél citromot facsartam bele, amihez már kellett 1 teáskanál expressz zselatin fix is. A habtejszínt keményre vertem és összekevertem a mascarponés krémmel. A színe nagyon jó lett, az állaga kissé híg a citrom miatt. Szokásosan gyűrűbe töltöttem, hagytam dermedni egy órát, had dolgozzon a zselatin, majd kisarkoztam a krémet spatulával és habkártyával. Szándékosan hagytam, hogy helyenként előtűnjön a piskóta, a terv egy félpucér változat lett volna, de a lidl formában sült piskóta mivel jó 1-1,5 cm-rel kisebbre esett össze a sütés végén, így nem tudtam megvalósítani a tervet.
Dekoráció:
Hogy a kesernyés krém ízt elnyomjam, 60 g étcsokit olvasztottam 1 evőkanál étolajjal és csurgatott szélezéssel díszítettem. Eredetileg kakaós tükörglazúr volt tervben, de már nem akartam pepecselni, jó lesz ide most ez is. Rádobáltam pár díszt a díszes dobozomból és késznek tituláltam.
Konklúzió:
Hiába drága egy aroma, nem jelenti, hogy jó íze van sajnos. A gyümölcsökből készített sűrített íz koncentrátumok felé kéne kacsintgatnom. Elgondolkoztam egy citromos-mentás íz kombináción, ami citromfűből, citromból és mentalevélből nyert íz lenne. Továbbá egy kiwis-citromos íz is lehet jobb lenne. Szereztem még két “fehér piskóta” receptet, mert a tojássárgával készültek nehezebben hozhatóak ilyen szép színűre. Majd azokat próbálom ki legközelebb. A mascarpones-tejszínhabos kombó viszont jó krémalap. Ehhez a tortához a mousse, joghurtos, vajkrém, pudingos krém nem illene, de a mascarpones igen. Talán egy fehércsokis mascarpones tejszínhabos krém mentával és citromfűvel igen ütős kombó lehetne. Textúrájában némi roppanóság hiányzik, ezt gyümölccsel lehetne orvosolni, de egy mentásba nem tudom mit raknék. A cukrász panír nagyon jó volt a tetején, adta a kellemes roppanós textúrát.
Végeredmény:
Jó kotyvasztást!
Sendy
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: