Sendy konyhája - avagy mit kotyvasztok már megint

Crème Brûlée – 6 adagos recept és javított elkészítés

Az első égetett krémem után további késztetést éreztem ezen a vonalon. Az első receptet itt találjátok: 

Crème Brûlée

A ZöldZen tortához tojásfehérjékre van szükségem, így tökéletes páros mellé a Creme Brulee, ahova csak a tojás sárgája kell és gyorsan megvan. Most nem szórakoztam vele annyit, mint előzőleg, már bátrabb voltam.

Jó hideg tojássárgát használtam. A tojássárgás cukros fém tálat hideg vízbe állítottam, így kb 1-2 percen belül hozzá tudtam keverni a teljes mennyiség felforralt habtejszínes tejet, amit nem is szűrtem le most. Az egészet összekevertem, átöntöttem egy könnyen megfogható és öntőszájjal rendelkező műanyag edénybe. A kerámia tálak fölé tettem egy porcukorszűrőt és a kész levet szűrtem csak át. A habot és tejbőr részeket megfogta. Forró vizet tettem a tepsibe, nem pedig hideget.

Hozzávalók 6 tálkára: 

  • 4,5 dl habtejszín
  • 2,25 dl tej
  • vanília
  • 6 tojás sárgája (L-esnek számító házi tojásból dolgoztam, de bolti tojás esetén 420g +-10-15 g)
  • 15 dkg cukor

Elkészítése gyorsan pár szóban ismétlésként: 

  1. sütőt 150 fokra állítsuk be, készítsük ki a tepsit és a ramekineket, forró vizet öntsünk a tepsibe 2 cm vastagon
  2. a tejet, habtejszínt és a vaníliát forraljuk fel (főzn nem kell, csak forrjon fel)
  3. válasszuk szét a tojásokat a sárgákat hanyagul keverjük el a cukorral kézi habverővel
  4. öntsük a forró tejes levet a tojássárgához ügyelve a hőmérsékletre, ne tojásrántotta legyen
  5. öntsük a kész levet a ramekinekbe egy porcukorszitán keresztül
  6. sütés 35-50 perc (amikor már nem lötyög, csak remeg, akkor jó)

Ha bizonytalan vagy a receptben, akkor olvasd el az első leírást is. A hűtésen és cukor karamellizáláson semmit nem változtattam.

Nagyjából 8-10 perc előkészület, 35-50 perc sütés, 1 óra hűtő vagy 30 perc fagyasztó, cukor égetés, 10 perc hűtő, fogyasztás. Nem a leggyorsabb recept még mindig, de 6 adag legalább nem 2 perc alatt fogy el. 

Jó kotyvasztást!
Sendy

Címkék:

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!