Sendy konyhája - avagy mit kotyvasztok már megint

Törökméz

Bevallom őszintén, az Ide Süss tévé műsorban fedeztem fel régi kedvencemet, a törökmézet. Én még a búcsús gejl ragacsos cuccot is szívesen fogyasztom, de már rég nem jártam olyan helyen, ahol venni lehetett volna, és mivel a versenyzők gyorsan elkészítették, kedvet kaptam, hogy utána nézzek a receptnek. Sajnos nem tudom, melyik oldalról van, mert ez a recept elég sok helyen szerepel, így nézzétek el, hogy forrást nem jelölök meg és fejből dolgozok. 

Hozzávalók: 

10 dkg kristálycukor

1 ek méz

1 csapott tk szódabikarbóna

Méz: amilyen mézből készül, olyan aromája lesz. Levendulás mézből kifejezetten kellemes levendula aromát kap. Eredeti recept akácmézet javasol. Én a Berkenye méhészet mézeit használom, már néhány receptben bizonyítottan jobban viselkedtek és finomabbak, mint a boltik.

Szódabikarbóna: ha sok szódabikarbóna kerül bele, akkor enyhe sós íz is lesz a törökmézben. Ha kevés, akkor nem fog feljönni. 

Ez a törökméz, ha jól van elkészítve, akkor ropogós, levegős belül, nem ragad fel a szájpadlásra, mint a búcsús változat. 

Elkészítés:

Készítsünk ki valamit amire/amibe önteni fogjuk. Erre a legmegfelelőbb valamilyen szilikon forma. Ha tud terülni, akkor laposabb lesz, ha van pereme a formának, akkor magasabb és levegősebb törökmézet fogunk kapni.

A cukrot és a mézet kezdjük el kevergetés mellett melegíteni.

Folyamatosan kevergessük, ne hagyjuk magára és figyeljük. Először sűrűvé válik, majd elkezd terülni és bugyogni, végül elkezd karamellizálódni.

 Láthatjátok a lenti képen, hogy elég halovány színe van, de lényegesen karamellesebb, mint a kiindulás. Ha ennél tovább égetitek, akkor túl fog égni. 

Öntsük bele a szódabikarbónát, keverjünk rajta 2-3 mozdulatnyit gyorsan és öntsük ki a kikészített formába. Erre nagyjából 5-10 másodpercetek van. Fel fog futni 2-3 szorosára és sötétedni fog a massza a művelet közben. Ragacsos, dermedt nyúlós kezelhetetlen masszává válik másodpercek alatt. Ekkor a kémia veszi át az irányítást, további hőképződés indul meg, gázképződés, só képződés…. Ilyenkor sül készre magától a törökmézünk és fújja fel magát. Én most szappan öntőformában készítettem kíváncsiságból. Hűtőbe szoktam gyorsan rakni, hogy kihűljön.

Nagyon jól szerepelt az öntőforma, szép vastag törökmézet tudtam vele készíteni. 

Elkészült végeredmények: 

Szappan öntőformában készültek a magasak, a laposak a szilikon lapra öntöttek.

Jó kotyvasztást!
Sendy

Címkék:

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!